Vad ska man välja?

Innehåller affiliate-länkar

Många tar första bästa gardinpar och sätter upp det i olika rum i huset. Men hur viktigt är gardinerna egentligen? - gardiner gör så mycket i ett rum. Det gör att du känner dig säkrare på kvällarna då det är något som skyddar fönsterna. Det ger ro och harmoni och en mysigare känsla och kan även vara väldigt bra att ha vid till exempel starkt solljus. Nedan listar jag 5 tips om uppfästning, att välja gardiner och material och hur man kan använda gardiner på olika ställen.

° ° ° ° ° °

- Det finns en rad olika sorters gardiner och metoder för upphängning; takskenor, hissgardiner, gardinstänger, paneler, kappor.. Så vad ska man då välja? Det är viktigt att välja metod utefter vad det är för rum du har. Ett rum med högt till tak bör inte ha gardinstänger precis ovanför fönsterkarmen eftersom det kommer ge ett fjuttigt intryck. Använd då takskenor eller gardinstänger fästa i taket. Takskenor finner du här .

- Mät ett par extra gånger! - gardiner som slutar ett par centimeter ovanför golvet kommer oftast att se fattigt och tråkigt ut, så tänk på att mäta ett par extra gånger för att få rätt längd.

- Använd ytorna på gardin stången eller vad du väljer att ha. Att använda 10 centimeter på varje sida av en lång gardinstång ser onödigt och konstigt ut. Ta plats på gardin stången och dra ut gardinerna så att man ser att det sitter gardiner i fönstret och inte bara två tygbitar utmed sidorna.

- Låt gardinerna vara lite längre och låt dem ligga på golvet. Som tidigare nämnt är det tråkigt när gardinerna är för korta (och för långa för den delen), men har du lite mer tyg i gardinerna så kan det vara snyggt när det ligger lite på golvet. Det ger en mer ombonad och mysigare känsla.

- Om man vill ha gardiner som man ska kunna stänga ute dagsljuset med, tänk då på att det finns fler gardiner än bara rullgardiner. Rullgardiner uppfyller en funktion men är oftast inte så snygga. Köp då mörkläggningsgardiner, ni vet sådana som ofta finns på hotellrum. Då kan man även ha dubbla lager gardiner, en mörkläggning och ett lite tunnare tyg. Här finner du mörkläggningsgardiner.

Gillar

Kommentarer

hannasamuelsson
hannasamuelsson,
Bra tips! Har jätte problem med gardinerna i min nya lägenhet..!
nouw.com/hannasamuelsson
bysanna
bysanna,
Vad kul du tyckte det! Nej det är ju inte alltid så lätt.. men bara man tänker igenom vad man har för rum och vilken känsla man vill få fram så blir det oftast bra till slut 😊
nouw.com/bysanna